Zonnenaald

Dit project is een zon-object.

Een object dat afhankelijk van de zonnestanden, een aantal verschillende beelden projecteert op de leuning van een ronde zitbank.

Beeld;

Een roestkleurige naald omgeven door een groene heuvel. In de heuvel is een stenen bank geplaatst.

In het kort;

Een laser gesneden, of een in staal 3D geprinte naald van 12 meter hoog, waarin openingen zijn opgenomen die bepaalde zonlicht-standen doorlaten.

In de openingen zijn teksten en/of een datum verwerkt.

Deze naald is geplaatst in het centrum van een rond gegoten bank, gemaakt van terrazzo. De achterzijde van deze bank is aangevuld met aarde.

Techniek;

De openingen in de naald kunnen op een specifieke dag en uur in het jaar, een tekst laten projecteren door de zon. Dit kan een gedenktekst zijn, bijv. de oprichtingsdatum en/of de naam van de Universiteit. Dit is ook te doen met bijv. een woord wat maandelijks verschijnt, de maandnaam, een symbool, of de dagelijkse 12 uur stand. Een combinatie zou wenselijk zijn.

De openingen staan in de richting van de zon op een specifieke tijd. Deze ’doorgangen’ kruisen elkaar. Dit maakt dat de naald een geperforeerd opervlakte krijgt. Hoe meer, hoe mooier de naald is. Echter de hoeveelheid openingen zijn aan een limiet gebonden om sterkte en vorm van de naald te behouden. Door met laser te snijden zouden eenvoudige doorgangen gemaakt kunnen worden. Bij eventuele complexere doorgangen vraagt het om een modernere aanpak: bij meerdere zonnestanden is 3D printen een goede nieuwe optie.