Groene beuk tijd

Ik heb mee gedaan met een ’open-call’ voor het ontwerpen van een tafel. Een ontmoetingstafel voor het nieuwe gemeentehuis/cultuurhuis van Midden Groningen. Uit de 36 aanmeldingen, zijn vier personen geselecteerd om een schets ontwerp te maken. Na een presentatie aan een beoordeling commissie is mijn ontwerp gekozen om uitgevoerd te worden.
De basis van mijn ontwerp is een beuken boom die bijna 200 jaar heeft gestaan voor de Damkerk in Hoogezand. Deze boom is 1,5 jaar geleden geveld, aangetast door ziekte.
Ik heb de vork gebruikt uit het midden van de stam. Deze is in plakken gezaagd en gedroogd. Na opening van de boom bleek dat de twee takken lang naast elkaar hebben gegroeid, waarna ze beiden gingen wijken. Hierdoor is er eeuwen water in de boom gesijpeld en is het waarschijnlijk zijn ondergang geworden.
Deze naad heb ik gebruikt als ijkpunt voor de ingegraveerde plattegrond. De voormalige ligging van het Winschoterdiep volgt deze naad. De standplaats van de Beuk is aangegeven met een groene stip, op de kopse zijde van het hout staan de coordinaten vermeld waar de boom heeft gestaan. Daaronder staan de coordinaten waar de boom(tafel) nu komt te staan.
De puzzel van 3 gemeente contouren, uitgevoerd in Corten staal met daaroverheen het silhouet van het nieuwe gemeentehuis in gepolijst RVS, is bedacht als een openingshandeling van het Huis van Cultuur en Bestuur. Er zijn twee stopcontacten en usb aansluitingen in de tafel poten verwerkt. De tafel is te verplaatsen dmv zwenkwielen die uit de tafel poten zijn te heffen.

Groene Beuk, staal, gehard glas.

Met dank aan:

Houtzagerij Wicherson – Houtzagerij/drogerij 
Houtzagerij Bert Lamberts – Houtzagerij en advies
Steven Schreuder – Staal en laswerk
Kees le Clerck – CNC freeswerk
Tailorsteel – Staal snijwerk
Glaswerk bv – Gehard glas/gestraalde tekst

Gemeente Midden Groningen voor een heldere en goed georganiseerde ‘open-call’.